Regionieuws

LangeLand Ziekenhuis: keuzehulpen bij borstkanker en borstreconstructie helpen bij goede gesprek met patiënt

28 juni 2022

Samen beslissen en goede communicatie tussen patiënt en arts speelt een belangrijke rol in het LangeLand Ziekenhuis. Voor patiënten betekent samen beslissen dat er een keuze wordt gemaakt die het beste aansluit bij de persoonlijke situatie en voorkeuren. De keuzehulp helpt patiënten opties te vergelijken, hun voorkeuren op een rij te zetten en dit te bespreken met het behandelteam.

Reinier de Graaf werkt samen met Holland Protonen Therapie Centrum

14 juni 2022

Protonentherapie is in Nederland een relatief nieuwe vorm van bestraling en heeft voor patiënten, die aan bepaalde voorwaarden voldoen, voordelen. Gezond weefsel wordt door deze therapie minder beschadigd. De kans op bijwerkingen door de bestraling is ook kleiner.

Heldere uitleg voor prostaatkankerpatiënten in reportage ‘Wat als het PSA weer oploopt?’

2 juni 2022

Er is een reportage gemaakt over ‘Wat als het PSA weer oploopt?’. Hierin wordt prostaatkankerpatiënten uitgelegd hoe dit kan worden gemeten en wat dit voor hen betekent. Specialisten en patiënten van het Reinier Haga Prostaatkankercentrum in Delft werkte mee aan deze reportage.

‘Oog voor Naasten en Nabestaanden’ in Haga en LUMC

24 februari 2022

Het Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden is gestart met het ZonMw-project ‘Oog voor Naasten en Nabestaanden 2’ (ON2). Met dit project worden zorgverleners gemotiveerd en ondersteund om (meer) oog te hebben voor de behoeften van de naasten van patiënten met een levensverkortende aandoening of kwetsbaarheid.

Nieuwe behandeloptie voor schildklierkanker? LUMC-onderzoekers willen tumor ‘resetten’

22 februari 2022

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat een nieuwe behandeloptie voor schildklierkanker onderzoeken. Het doel is om schildkliertumoren die ongevoelig zijn geworden voor behandeling met radioactief jodium, met een ander geneesmiddel weer vatbaar te maken voor deze behandeling.

Effectievere kankerbehandelingen door giften Team Westland

17 februari 2022

Dankzij drie grote sponsorbijdragen van Team Westland kan het HagaZiekenhuis investeren in belangrijke verbeteringen in de zorg voor patiënten met kanker. Waaronder de aanschaf van een MRI echofusieapparaat voor minder complicaties bij prostaatkankeronderzoek. De afdeling Longoncologie kan een speciale camera (videoscoop) kopen voor weefsel-besparende operaties bij longkankerpatiënten. En de aanschaf van magneetzaadjes die veel beter de locatie van een borsttumor aangeeft.

SUMO-proteïnen remmen om alvleesklierkanker te bestrijden

25 januari 2022

In een succesvolle preklinische studie naar alvleesklierkanker, de op een na dodelijkste vorm van kanker, hebben onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een verrassende nieuwe rol ontdekt voor SUMO-proteïnen in tumorimmunologie.

Veelbelovende resultaten: immuuntherapie vóór darmkankeroperatie werkt

11 januari 2022

Hoopgevend nieuws voor patiënten met niet uitgezaaide dikke darmkanker. Immuuntherapie kan de tumor binnen korte tijd in de wachttijd voor de operatie een stuk kleiner maken of zelfs laten verdwijnen. Dat blijkt uit onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek. Ook het HagaZiekenhuis is bij het onderzoek betrokken.

Pijnloos borstonderzoek? LUMC start onderzoek met alternatief mammogram

4 januari 2022

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste ziekenhuis in Nederland onderzoek doen met Mamma CT als vervanging van het mammogram. Met de nieuwe Mamma CT kunnen op een veel comfortabelere manier afbeeldingen van het borstweefsel worden gemaakt, bijvoorbeeld voor de screening op borstkanker.