Regionieuws

‘Oog voor Naasten en Nabestaanden’ in Haga en LUMC

24 februari 2022

Het Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden is gestart met het ZonMw-project ‘Oog voor Naasten en Nabestaanden 2’ (ON2). Met dit project worden zorgverleners gemotiveerd en ondersteund om (meer) oog te hebben voor de behoeften van de naasten van patiënten met een levensverkortende aandoening of kwetsbaarheid.

Nieuwe behandeloptie voor schildklierkanker? LUMC-onderzoekers willen tumor ‘resetten’

22 februari 2022

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat een nieuwe behandeloptie voor schildklierkanker onderzoeken. Het doel is om schildkliertumoren die ongevoelig zijn geworden voor behandeling met radioactief jodium, met een ander geneesmiddel weer vatbaar te maken voor deze behandeling.

Effectievere kankerbehandelingen door giften Team Westland

17 februari 2022

Dankzij drie grote sponsorbijdragen van Team Westland kan het HagaZiekenhuis investeren in belangrijke verbeteringen in de zorg voor patiënten met kanker. Waaronder de aanschaf van een MRI echofusieapparaat voor minder complicaties bij prostaatkankeronderzoek. De afdeling Longoncologie kan een speciale camera (videoscoop) kopen voor weefsel-besparende operaties bij longkankerpatiënten. En de aanschaf van magneetzaadjes die veel beter de locatie van een borsttumor aangeeft.

SUMO-proteïnen remmen om alvleesklierkanker te bestrijden

25 januari 2022

In een succesvolle preklinische studie naar alvleesklierkanker, de op een na dodelijkste vorm van kanker, hebben onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een verrassende nieuwe rol ontdekt voor SUMO-proteïnen in tumorimmunologie.

Veelbelovende resultaten: immuuntherapie vóór darmkankeroperatie werkt

11 januari 2022

Hoopgevend nieuws voor patiënten met niet uitgezaaide dikke darmkanker. Immuuntherapie kan de tumor binnen korte tijd in de wachttijd voor de operatie een stuk kleiner maken of zelfs laten verdwijnen. Dat blijkt uit onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek. Ook het HagaZiekenhuis is bij het onderzoek betrokken.

Pijnloos borstonderzoek? LUMC start onderzoek met alternatief mammogram

4 januari 2022

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste ziekenhuis in Nederland onderzoek doen met Mamma CT als vervanging van het mammogram. Met de nieuwe Mamma CT kunnen op een veel comfortabelere manier afbeeldingen van het borstweefsel worden gemaakt, bijvoorbeeld voor de screening op borstkanker.

“Chemokuren gingen veilig door tijdens de coronacrisis.”

8 november 2021

Het LangeLand Ziekenhuis heeft tijdens de coronacrisis zoveel mogelijk reguliere, niet spoedeisende zorg uitgesteld. Dit was nodig vanwege het besmettingsrisico in het ziekenhuis. Normaalgesproken zijn hier immers veel extra kwetsbare mensen aanwezig. Maar niet alle patiënten kunnen het zich permitteren om hun behandeling uit te stellen. Dat geldt bijvoorbeeld voor wie een chemokuur nodig heeft. Tijdens de crisis is de zorg voor deze mensen in no time verhuisd naar onze locatie aan de Europaweg.